Kiszonki zjadamy i zdrowie mamy!

Jesienna plucha sprzyja infekcjom i katarom. Uczestnicy hortiterapii są przygotowani do walki z wirusami, a narzędzie jest prozaiczne – kiszona kapusta. Pod doświadczonym okiem Koła Gospodyń Wiejskich w Paniówkach ukisili kapustę. Cały rytuał kiszenia odbył się według tradycji regionu. Wychowankowie szatkowali kapustę „krazownicą”, a po umyciu stóp i włożeniu na nie woreczków, ochotnicy dzielnie deptali kapustę w wiadrze. Praca okazała się świetną zabawą i z niecierpliowością czekamy na efekt. Mamy nadzieję, że nasz Kucharz doceni wysiłek wszystkich i wyczaruje z kiszonej kapusty smaczne oraz zdrowe potrawy: surówki, zupy… .
Dostarczona z kiszonki porcja witamin wzmocni układ odpornościowy dzieci i młodzieży.
Ewa Baran – Wójcik
Małgorzata Dyl