Zajęcia kulinarne
z dnia:
07
luty 2010
Od października 2009 odbywają się zajęcia kulinarne. Podczas zajęć uczniowie poznają zasady zdrowego i racjonalnego odżywiania oraz pod czujnym okiem pań Ewy Baran- Wójcik i Alicji Kusiak zdobywają umiejętność gotowania. Nadrzędnym celem zajęć jest wykorzystanie produktów i poszanowanie jedzenia. Realizując te zajęcia, uczniowie usprawniają czynności manualne poprzez: krojenie, obieranie, ugniatanie, mieszanie, smarowanie. Nabywają nowych doświadczeń i doskonalą czynności związane z samoobsługą np. posługiwanie się sztućcami. Staramy się, aby uczniowie nabrali szacunku do pożywienia i mieli świadomość, że to czego nie zjedzą w danej chwili można wykorzystać później. Zwracamy uwagę na estetykę wykonania potraw, estetykę stołu i kulturę spożywania posiłków.
W trakcie realizacji przedsięwzięcia wychowankowie nie tylko przygotowują proste potrawy. Nauczyli się segregować i przechowywać produkty pozostałe z posiłków. Dużą przyjemność sprawia uczniom konsumowanie przygotowanych potraw i częstowanie nimi koleżanki i kolegów z innych klas. Ponadto podczas zajęć zwracamy równiez uwagę na bezpieczne korzystanie z urządzeń kuchennych (miksera, kuchenki gazowej itp).
Ewa Baran – Wójcik
Alicja Kusiak